Blog 1: Zo leer je goed interviewen

Ieder persoon heeft een bijzonder verhaal en verdient een goed interview. Lees mijn interviewtips! Voor opdrachtgevers ga ik op pad. Wekelijks ontmoet ik interessante, gepassioneerde mensen, van student tot CEO. De onderwerpen zijn uiteenlopend. Van vergeten groenten tot een zelfstandig rijdend voertuig. Je kunt het zo gek niet verzinnen. En ik word steeds een beetje wijzer. Hoe leuk is dat? Maar dat interviewen is dus een vak apart. Hoe pak je dat nu goed aan?


Een goede voorbereiding is het halve werk
Voorbereiden is niet het spannendste onderdeel, maar het is wel noodzakelijk om het beste resultaat te halen. Meestal werk je in opdracht van iemand. De opdrachtgever geeft je de naam en contactgegevens van de persoon die je gaat interviewen.


Afspraak plannen 
Ik plan een afspraak met de persoon die ik ga interviewen. Mijn voorkeur gaat uit naar een live ontmoeting. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Dan is een videogesprek een goed alternatief voor een gewone belafspraak. Ik vind het prettig om te zien wie ik interview. Het persoonlijke komt het artikel alleen maar ten goede.


Inlezen en vragen voorbereiden
Dan de laatste stap in de voorbereiding. Je opdrachtgever geeft een briefing waarover het interview moet gaan. Hou daar wel rekening mee. Lees je in over het onderwerp en verdiep je in de persoon die je gaat interviewen. Tegelijkertijd bereid je een flink aantal interview vragen voor. Zo, de voorbereiding is klaar!


Interviewen is multitasken
Dan gaat het interview beginnen. Wees op tijd en trek nette kleding aan!
Stel jezelf voor en leg kort uit wat het doel is van het interview en wat er gebeurt met het artikel. Ik ben geen journalist die een sensatieartikel schrijft voor de krant. En dat stelt mensen vaak gerust. Je kunt ervoor kiezen om het interview op te nemen. Vraag dan even toestemming vooraf. Ik vind het persoonlijk niet geweldig om mezelf terug te horen. Daarnaast kost het veel tijd om een gesprek helemaal terug te luisteren. Daarom neem ik het gesprek niet op.


De vier taken van de interviewer
Ik heb geleerd om al blind typend mijn aandacht bij het gesprek te houden, goed te luisteren en door te vragen. Dat is even multitasken, maar het werkt voor mij het prettigst. Ik zoom even in op de vier hoofdpunten:  • Aandacht: hou je aandacht bij het gesprek. Kijk de geïnterviewde aan, wees geïnteresseerd en toon begrip.

  • Luisteren: Dit lijkt vanzelfsprekend, maar kan best intensief zijn voor sommige interviewers. Ga in ieder geval niet voor de ander invullen!

  • Doorvragen: Dat doorvragen is wel belangrijk. Neem niet altijd genoegen met het eerste of een kort antwoord. Vraag naar voorbeelden en ervaringen en vat samen. Voorbeelden van doorvragen: Wat bedoel je met ... ? Kun je een voorbeeld geven van ...? Wat betekent dit voor je? Wat wil je hiermee bereiken?

  • Typen: Maak gerust aantekeningen tijdens het interview. Dat er dan soms een stilte valt is helemaal niet erg.


En dan? 
Rond het gesprek netjes af, bedank de geïnterviewde en maak een duidelijke afspraak over het vervolg. Over de uitwerking van het interview vertel ik je in mijn volgende blog meer. Blijf het volgen! 


 

 

 

FEMFATAAL
Boschstraat 35
4811 GB Breda
06 48797440


Algemene voorwaarden Privacybeleid